Naaimachine voor beginners

Ben je op zoek naar een naaimachine voor beginners? Hieronder deel ik waar ik op let als ik een naaimachine koop. Ook deel ik mijn favoriete naaimachine voor beginners.

Een naaimachine voor beginners:

  • Snelheidsbegrenzer: Dit is echt de handigste functie op een naaimachine voor beginners. Je kunt er namelijk de maximale snelheid mee instellen waarmee je naait. Dit betekent dat je het voetpedaal helemaal kunt indrukken zonder dat je naaimachine op hoge snelheid begint te naaien. Fantastisch voor als je lekker rustig wilt oefenen of als je heel precies wilt naaien.
  • Steken instellen: Het is erg fijn als je zowel de steeklengte als de breedte van de steken kunt instellen. Bij de meeste naaimachine’s kan dit inmiddels wel, maar soms heb je enkel de keuze uit een small/medium/large steek. Dit geeft niet veel vrijheid om de steeklengte aan te passen. Dit doe je bijvoorbeeld als je stof dunner of dikker is.
  • Aantal steken: Je hebt op je naaimachine niet heel veel steken nodig. Deze steken zijn handig: de rechte steek (00 en 01), de zigzag (04), de stikkende zigzag (05), een stretchsteek (03). De rest van de steken kan je vaak zonder. Al kan het natuurlijk ook heel leuk zijn als je olifantjes kan naaien met je naaimachine, maargoed, daar moet je dan wel weer wat extra geld voor neerleggen.
  • Knoopsgaten functie: Zorg ervoor dat je naaimachine een automatische knoopsgaten functie heeft. Dit scheelt je heeeel veel gedoe bij het maken van knoopsgaten. En misschien denk je nu: ik ga als beginner echt niet aan knoopsgaten beginnen!?!? Maar, je koopt je naaimachine voor een langere tijd en dan is het wel zo fijn als je er later een mooi knoopsgat mee kunt maken.
  • Achteruit naaien: Nieuwere naaimachines hebben vaak een optie waarmee je met 1 druk op de knop 1 steek achteruit kunt naaien. Daardoor kun je heel precies achteruit naaien en dat is soms best fijn.
  • Naald automatisch naar boven en beneden: dit is heel handig omdat het betekent dat de naaimachine automatisch zijn steek helemaal afmaakt. Oudere naaimachine stoppen met naaien als je het pedaal loslaat, waardoor je soms nog midden in een steek zit. Om dan de stof onder je voetje uit te kunnen halen moet je handmatig de steek afmaken door het wiel aan de zijkant van je machine een stukje te draaien. Dat is op zich niet veel werk, maar als je naaimachine automatisch zijn steek afmaakt is dit dus wel zo handig. Scheelt jou weer werk he!
  • Naald naar links en rechts kunnen instellen: Het kunnen verplaatsen van de naald naar links en rechts zorgt ervoor dat je precies op de goede plek kunt naaien. Superhandig als je bijvoorbeeld een rits wilt inzetten, of als je heel precies langs een randje wil naaien.
  • Bonus: Semi automatische draadinrijger: Soms is het echt mega lastig om je draad door de naald te steken. Tegenwoordig hebben de nieuwere naaimachines daarom een semi automatische draadinrijger. Je moet het principe echt wel even onder de knie krijgen, maar dan is het ook echt veel makkelijker en sneller om je draad door de naald te krijgen. Het is echter voor mij een bonus als dit op je machine zit en niet perse een vereiste.
  • Bonus: Boventransport: Boventransport maakt het naaien van stretchstoffen heel veel makkelijker. Het zorgt er namelijk voor dat de bovenste laag van je stof ook door je naaimachine wordt begeleid, net als aan de onderkant. Boventransport is niet goedkoop en zit vaak niet standaard op een naaimachine. Je kunt echter wel op Aliexpress of bol.com een boventransportvoet kopen. Wil je meer weten over naaien met stretchstoffen? Lees dan de blog die ik hier eerder over heb geschreven.

Mijn favoriete naaimachine voor beginners

De Brother FS40S is de opvolger van de naaimachine waar ik zelf op heb leren naaien en waar ik nog steeds af en toe op naai. Alle bovenstaande punten zijn terug te vinden op deze naaimachine, op het boventransport na. Daarvoor heb ik een aparte boventransport voet gekocht.

Wil je iets meer verschillende steken op je naaimachine? Dan is de Brother FS100WT iets voor jou. In plaats van 39 steken krijg je op deze machine 100 verschillende steken én je kunt er letters mee naaien in 1 vast lettertype.

Deze blog bevat affiliate linkjes. Dat betekent dat ik een klein bedrag krijg als jij een aankoop doet bij de shop die je ziet via mijn link.

De naaimachine waar ik zelf op heb leren naaien. Dit model is helaas niet meer verkrijgbaar, maar de modellen die in de blog beschreven staan zijn waardige opvolgers.