Naaien met stretchstof

Van de mensen die bij mij op les komen krijg ik vaak vragen over het naaien met stretch stoffen. Of het moeilijk of makkelijker is dan andere stoffen (soms wel, soms niet), of je er een speciale naaimachine voor nodig hebt (nee) en of ik nog tips heb (uiteraard!).

Om deze vragen te beantwoorden heb ik besloten om een blog te schrijven over een aantal verschillende soorten stretchstoffen. De stoffen zijn gesponsord door budgetstoffen.nl, alle meningen hieronder zijn uiteraard mijn eigen mening.

Wat zijn stretch stoffen precies?

Stretch stoffen is een label dat je aan veel stoffen kunt hangen. Rekt de stof uit? Dan is het een stretchende (letterlijk: rekkende) stof. Vaak gebruiken mensen deze term echter voor jersey of tricot stoffen, de stof waar veel t-shirts van gemaakt worden.

Tricot en jersey zijn eigenlijk twee namen voor hetzelfde: het zijn algemene namen voor stoffen die gebreid zijn. Doordat de stof gebreid is rekt de stof  makkelijk uit. Sommige stoffen rekken alleen in de lengte of de breedtk, sommige stoffen rekken in beide richtingen. Jersey stoffen kunnen gemaakt worden van allerlei materialen. Zo heb je katoenen jersey, viscose jersey, bamboe jersey, enzovoorts. Vaak zit er ook een beetje elastaan of lycra in een jersey stof zodat de stof weer mooi in vorm komt nadat je hem uitrekt.

Welke naald gebruik je voor het naaien van stretch stoffen?

Voor het naaien van stretchstoffen kan je gebruik maken van speciale naalden. Ik gebruik vaak Stretch naalden van Schmetz. Daarnaast heb je ook Jersey/ballpoint naalden van Schmetz. Over het algemeen gebruik ik stretch naalden voor alle jersey’s die ik hieronder beschrijf. Ik gebruik de jersey naalden enkel bij het naaien van bv badpak stof.

Viscose jersey

Stof: olijfgroene viscose jersey.

Hoe dik is de stof: redelijk dun

Naald advies: Stretch naald

Viscose jersey is een rekbare stof, gemaakt van viscose. Viscose is een stof gemaakt van de vezels van bomen, die worden verwerkt tot synthetische vezels. Omdat de stof gemaakt is van een natuurlijk materiaal is stof van viscose erg ademend en vochtopnemend. De vezels zijn iets soepeler in vergelijking met katoen, waardoor deze viscose jersey stof heerlijk soepel valt. Het is mijn favoriete stof voor een wijdvallend t-shirt voor mijzelf.

Het naaien van een viscose jersey kan soms wat lastig zijn omdat de stof zo soepel en dun is. Wat dan kan helpen is om een stukje patroon papier onder je stof te leggen en dit mee te naaien. Op deze manier voorkom je dat je stof in je naaimachine wordt getrokken. Omdat het papier zo dun is kan je het na het naaien voorzichtig los scheuren. Eventuele losse stukjes gaan er in de was zo weer uit.

Ondanks dat het mijn favoriete stof is voor t-shirts vind ik het niet erg fijn om te naaien. De stof schuift snel van elkaar af dus je moet veel spelden. Naaien met een stretchnaald gaat wel, maar omdat de stof zo dun is rekt hij snel uit en waardoor het lastig is om mooie zomen te krijgen. Wil je met stretchstof gaan naaien, dan zou ik beginnen met een katoenen jersey.

Katoenen jersey

Stof: donkergroene katoenen jersey.

Hoe dik is de stof: medium dik, perfect voor een tshirt dat geen soepele stof nodig heeft.

Naald advies: Stretch naald

Het naaien van deze katoenen jersey ging erg makkelijk! De stof blijft goed liggen onder je naaimachine en hij laat zich goed afwerken. Ik heb de meeste naden gewoon met een rechte steek gestikt en vervolgens met een lockmachine afgewerkt. De stof rekt niet heel erg, maar voldoende voor een t-shirt voor mijn vriend!

Punta di Roma

Stof: Lilac Punta di Roma jersey.

Hoe dik is de stof: redelijk dik, fijn voor een trui, jurk of zelfs broek

Naald advies: Stretch naalden

Deze stof was erg fijn om te naaien. Hij lijkt tijdens het naaien eigenlijk op een geweven stof, zo stabiel is de stof om te naaien. De stof rekt dan ook niet heel erg, dus dat is wel iets om rekening mee te houden in de keuze voor je kledingstuk.

Algemene tips voor het naaien met rekbare stoffen:

  • Gebruik altijd een stretch naald, of een jersey naald.
  • Met een tweelingnaald kan je mooi je zomen afwerken.
  • Een lock machine is ideaal voor rekbare stoffen, maar zeker geen must.
  • Gebruik een smalle zigzag steek voor je naden op een normale naaimachine. Doordat je steek heen en weer gaat heb je iets meer draad wat mee kan rekken als je een naad uitrekt. Hierdoor heb je minder kans op het breken van je draad. Je kunt bv de breedte instellen op 1.5 mm en de steeklengte op 1,5 mm.